5 redenen
5 redenen waarom je als bedrijf best nu al werkt rond arbeidsbeperking:
Het helpt je om:
1. Know-how op te bouwen wanneer een van je werknemers een beperking oploopt
Door een ongeval in hun privé of op het werk, of door ziekte, kan een werknemer van de ene op de andere dag een beperking oplopen. Het kan iedereen overkomen. Maar wat dan? Als bedrijf krijg je bijvoorbeeld vaak enkel financiële steun als je werknemer met een beperking erkend is door de overheid, maar hoe begin je daar aan?
2. Je oudere werknemers productief te houden
Niet al je werknemers blijven eeuwig 200% fit. Wat als een van je oudere werknemers een beperking krijgt? Denk daarbij zeker niet enkel aan in een rolstoel belanden. Oudere werknemers kunnen door rugklachten of een hernia, reuma, hartproblemen, … fysiek minder goed worden. Maar dat betekent niet dat ze mentaal minder kunnen. Je werknemer heeft jarenlange know-how opgebouwd, die je toch niet van de ene op de andere dag kwijt wil?
3. Schaars talent aan te trekken uit een ruimer aanbod en knelpuntvacatures in te vullen
Van de bedrijven in onze sector die een gelijkekansen- of diversiteitsbeleid voeren, doet bijna 60% dit omdat het omwille van knelpuntvacatures noodzakelijk was om op zoek te gaan in andere wervingsgroepen. Waarom? “Die mensen beschikken over vaardigheden en competenties die we nodig hebben”, aldus de ondervraagde bedrijven in de diversiteitsstudie van Co-valent (januari 2015).
Nog interessante vaststellingen uit de diversiteitsstudie van Co-valent:
- • 47,4% van de bedrijven in onze sector had de laatste 3 jaar problemen om bepaalde vacatures in te vullen, de verwachting van de respondenten is dat dit aandeel zal stijgen.
- • Er zijn nu reeds veel knelpuntvacatures in onze sector:
- – Vnl. technische beroepen (technicus, onderhoudsmecanicien, …), sectorspecifieke beroepen (operator chemische industrie, kunststofverwerking, petrochemische installaties, …).
- – Maar ook niet-sectorspecifieke beroepen (boekhouder, vrachtwagenchauffeur, management assistent, onderhoud, …).
- – Zowel voor laag, midden- als hooggeschoolden.
- – Zowel met als zonder ervaring.
De strijd om de schaarse talenten aan te trekken kan je enkel winnen als je als bedrijf out-of-the-box durft denken. Kijken naar een ruimere vijver werkzoekenden is daar een voorbeeld van.
4. De blik van je personeel en klanten te verruimen
Van de bedrijven in onze sector die een gelijkekansen- of diversiteitsbeleid voeren, doet een derde dit omdat het goed is voor hun imago bij de klanten (studie Co-valent januari 2015).
Werken rond diversiteit heeft een positief effect op je personeel en klanten. Daar moeten we niet flauw over doen: het beeld dat mensen hebben van je bedrijf is heel belangrijk, zowel naar je klanten en prospects toe, als intern voor je personeel en extern voor aanwervingen.
Initiatieven nemen naar werknemers met een beperking zet de maatschappelijke betrokkenheid van je bedrijf en medewerkers in de verf, en dat is een meerwaarde voor alle stakeholders. Heb je personen met een arbeidshandicap bijvoorbeeld al opgenomen in het diversiteitsbeleid van jullie onderneming?
Werkgevers die werknemers met een handicap in dienst hebben genomen, merken dat dit een positief effect heeft op de ziens- en handelswijze van het overige personeel en de klanten. Zien dat mensen ondanks een handicap productief zijn en een waardevolle, leuke collega kunnen zijn, helpt werknemers ook om de eigen problemen te relativeren.
5. De weg naar (financiële) ondersteuning te leren kennen
Je kan nooit vroeg genoeg voorbereid zijn “voor het geval dat”. Door nu al actief na te denken over arbeidsbeperking, heeft je bedrijf de nodige kennis en kan je direct de nodige stappen nemen als het ooit nodig zou zijn.
Mooie praktijkvoorbeelden
Dat werknemers met een handicap een positief effect hebben binnen een bedrijf, bewijzen onder meer Ineos en BASF:
Johan draaide een dag mee bij Ineos
Johan zijn linkerarm is gedeeltelijk verlamd. Hij draaide een dag mee bij het chemieconcern, tot tevredenheid van Johan én van Ineos. Kijk hoe hun dag verliep:
Philippe is blind en werkt vast in dienst bij BASF
Blindengeleidehond Cenna vergezelt Philippe elke dag. De BASF-werknemers zijn enthousiast over hun nieuwe collega. Heel veel mensen hebben BASF in de bloemetjes gezet op de BASF Facebook-pagina.