Vraag 2

2. Wat is het verschil tussen handicap en arbeidshandicap?

Bij werknemers met een handicap denkt men wel eens aan mensen in een rolstoel, blinden of iemand met een verstandelijke handicap. De term handicap moet je echter in de breedste zin van het woord interpreteren. Dyslexie, ADHD, reuma, hartpatiënten, … Het komt allemaal in aanmerking als handicap. In België heeft zo’n 15 procent van de bevolking een handicap.

De precieze omschrijving van wat een arbeidshandicap nu precies is, verschilt per gewest. Zowel Vlaanderen, Wallonië als Brussel heeft zijn eigen definitie.

Bovendien is er ook nog eens een verschil tussen een handicap en arbeidshandicap. De lijn is wel dun. Een handicap wordt een arbeidshandicap wanneer het mensen verhindert om een job te vinden of te behouden. Omdat er met definities gewerkt wordt, die per gewest bepaald worden, vallen er af en toe mensen uit de boot, bijvoorbeeld langdurig zieken of HIV-patiënten.

Hoe dan ook: het is aan de werknemers zelf om te laten vaststellen dat ze een arbeidshandicap hebben. Dat kan bij de gewestelijke diensten (Vlaamse VDAB, Waalse AWIPH of Brusselse PHARE).

Lees de andere veel gestelde vragen.

TERUG NAAR HOMEPAGE ARBEIDSBEPERKING

Co-Valent

Loading

Veuillez patienter...