Meer over de sector
De sector van de chemie, kunststoffen en life sciences is een zeer gediversifieerde sector met vele facetten. In België vinden we activiteiten terug als organische en anorganische basischemie, farmaceutische producten, biotechnologie, producten voor de landbouw, verven, vernissen, lijmen, cosmetica, detergenten, kunststof- en rubberverwerking en andere chemische producten (bv. voor de fotografie).
De sector is op economisch vlak erg belangrijk voor ons land. Met een jaarlijks stijgende omzet vertegenwoordigt de sector bijna een kwart van de gehele Belgische industrie en is hij de grootste exportindustrie van ons land. Innovatie is cruciaal om dit niveau in stand te houden en de sector investeert dan ook in grote mate in onderzoek en ontwikkeling.
De grootste chemische cluster bevindt zich in het havengebied van Antwerpen maar je vindt de meer dan 3500 bedrijven van onze sector verspreid over heel Vlaanderen en Wallonië met concentraties rond de haven van Gent, rondom Mons, Nivelles en in de Kempen. Hier vindt u de lijst van de bedrijven met exploitatiezetel in België die behoren tot de PC 116 & 207.
Bijna 120.000 werknemers werken in de Belgische sector van chemie, kunststoffen en life sciences en de sector creëert nog eens 145.000 indirecte jobs in o.a. onderhoud, havenactiviteit, logistiek en IT.
De sector stelt zowel arbeiders als bedienden te werk en het aantal bedienden nam de afgelopen jaren toe tot 55,9%.
Jaarlijks stijgt het percentage vrouwen in onze sector en met 27,5% komen we aan een hoger gemiddelde dan de industriële sector in zijn geheel.
Ook in onze sector is de vergrijzing voelbaar. Bijna een kwart van de werknemers in de sector is ouder dan 50 jaar. Tegelijk daalt het aandeel werknemers onder dertig jaar jaarlijks. Deze uitdaging wordt door de sector samen met verschillende partners van overheid en onderwijs aangepakt.
Levenslang leren is van groot belang in een sterk innovatieve en kennis-gedreven sector als de onze. 62% van de werknemers nam deel aan een formele opleiding. Opleidingen worden voortdurend aangepast aan de technologische, regelgevende en ecologische realiteit.