scrol

Slimme jobs voor een wendbare toekomst

De arbeidsmarkt verandert razendsnel en dat voelen we elke dag opnieuw. Wellicht zijn volgende uitdagingen voor velen herkenbaar:

  • Een operator bedient vandaag niet enkel machines, maar stuurt ook geautomatiseerde processen aan via digitale dashboards.
  • In onze sector zijn er veel ervaren medewerkers voor wie het werk fysiek en mentaal zwaar begint te wegen.
  • Digitalisering dreigt taken uit te hollen, waardoor jobs hun betekenis verliezen.

Herdenken of hertekenen?

In plaats van louter te reageren op het specifieke probleem, biedt het hertekenen van jobs een toekomstgerichte aanpak. We spreken dan van job redesign. Bart Moens, expert op dit domein, vat dit als volgt samen:

‘Job redesign betekent het herontwerpen van functies binnen een organisatie. Het gaat om het herbekijken van wie welke taken uitvoert, met welk doel, en binnen welke context. Dit kan gaan over het toevoegen, schrappen, verschuiven of herverdelen van taken – altijd met oog voor de noden van zowel de organisatie als de medewerkers.’

Hiervoor bestaan heel wat krachtige methodes en tools: jobverrijking, -verbreding, -rotatie, het herverdelen van taken, het inzetten van technologie ter ondersteuning, werken met autonome teams, en jobs afstemmen op competenties en talenten.

Hieronder enkele inspirerende voorbeelden uit de sector:

  • Een farmaceutisch bedrijf merkte dat hun verpakkingslijn een hoge fysieke belasting gaf. Door repetitieve taken af te wisselen met kwaliteitscontroles en medewerkers op te leiden in meerdere stappen van het proces ontstond meer variatie én groeikansen.
  • Een chemiebedrijf met een ervaren personeelsbestand en ook heel wat nieuwe jonge collega’s in het team voerde jobrotatie in. Ervaren techniekers delen zo hun kennis met de jongere collega’s en nemen de iets lichtere, coördinerende taken op. Dit verlengt hun inzetbaarheid én versterkt teamwerk.


Een strategische investering

Het hertekenen van jobs is een strategische en duurzame aanpak. Het verhoogt je operationele efficiëntie én maakt je bedrijf aantrekkelijker voor huidige en toekomstige medewerkers. Je speelt beter in op wat mensen aankunnen, willen en kunnen leren.

Geen wondermiddel, wél een hefboom


Job redesign is geen toverformule. Het kan wel een aanpak zijn om mensen én werk duurzaam op elkaar af te stemmen. Maar het vraagt natuurlijk wel om een doordachte aanpak. Essentiële stappen in dit proces zijn:

1. Analyseer de huidige situatie

Wat is het exacte probleem? Gaat het over één functie in een afdeling of over meerdere functies in één of meerdere afdelingen? Bespreek dit met alle betrokkenen, maar denk ook aan observaties of een vragenlijst. Je analyse toets je best ook nog af zodat iedereen het erover eens is. Betrek ook zeker de vakbondsafgevaardigden in je onderneming bij het proces. 

2. Formuleer doelstellingen

Wat wil je juist bereiken? Verwoord deze doelstellingen zo concreet mogelijk zodat je na het proces ook na kan gaan of deze effectief bereikt zijn. 

3. Ontwerp de nieuwe taakverdeling

Kijk echt op taken, denk in rollen én competenties van je mensen. Wellicht moet je meerdere keren terug naar de tekentafel. Breng ook al in kaart welke opleiding, coaching of ondersteuning om te groeien in de nieuwe rol of taken voorzien worden. 

4. Volg op en stuur bij

Je start best niet te groot zodat je goed kan opvolgen en bijsturen waar nodig.

5. Veranker en breid uit

Is deze eerste test volledig doorlopen en heeft iedereen het gevoel dat de aanpassing effectief was, zorg er dan voor dat de aanpassingen verankerd worden. Blijf zorgen voor opvolging en deel hierover in je bedrijf. Mogelijks dienen zich nieuwe uitdagingen aan waar je dit proces opnieuw kan doorlopen – maar besef dat je niet gewoon een copy paste kan doen, elke situatie is immers verschillend.

Ondersteuning

Met de Competentiecheck van Co-valent kan je ondersteuning krijgen in dit proces, omdat de competenties van je medewerkers essentieel zijn in dit proces.


Wil je meer weten over de competentiecheck of wil je graag jouw specifieke uitdaging bespreken met ons?

Bronnen

  • Moens, B., van Lierop B., & Peersman, W. (2022). Herdenken van jobs: naar een betere instroom en retentie van personeel in knelpuntberoepen in Vlaanderen. Een onderzoek in opdracht van het Departement Werk en Sociale Economie in het kader van het VIONA-onderzoeksprogramma. Brussel: Odisee
  • Job Redesign: A Practical Guide to Redesigning Jobs & Roles